Marc Porci Cató, "optimus orator optimus imperator optimus senator"
El " Liber De Agri Cultura", La obra més antiga, en prosa, de la literatura llatina.
Diu del nostre fruit, la oliva:
"...Ex quauis olea oleum uiridius et bonum fieri potest, si temperi facies..."
De qualsevulla oliva es pot fer oli bo i clar, si el fas d'hora.
....En ésser triada l'oliva, fes l'oli tot d'una, que no es podrís. Pensa que tots els anys solen venir grans tempestes que fan caure l'oliva; si la culls aviat, i les piques són apunt, cap d'any no et pervindrà del temporal, i l'oli sortirà més clar i millor; si l'oliva, però, roman massa estona en terra o amuntegada, es podrirà: l'oli serà pudent......
Ed. Fundació Bernat Metge, traducció Salvador Galmés. Barcelona. 1927.
Més de 2000 anys treballant els nostres olivers i encara persistim. Formen part del nostre paisatge, de la nostra cultura, del nostre món.
Cada olivera és un testimoni viu de segles de petjada humana, i ens ha acompanyat a l'hora de anar creant la preuada, mundialment, dieta mediterrània.
Deméter de Tastavins.
www.flickr.com/photos/demeter2007
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada